Pirėnų Kalnai. Gimę iš jūros

 Pagaliau ir skyrelis, kuriuo veikiausiai ir turėjau pradėti ir visą gerą, t.y. Blogą.  

Ispanijos kalnai
Tenos slėnis (Pirėnai, Ispanija)
Pirėnai – visų pirma, tai- nepaprasto grožio kalnynas, besitęsiantis nuo Biskajos įlankos ir krentantis į Viduržemio jūros bangas. Žaliais gūburiais, apaugusiais tankiais miškais bei plačiomis alpinėmis pievomis, šiltuoju sezonu virstančiomis delikatesnėmis ganyklomis į aukštumas iš slėnių užkeliamiems galvijams, arkliams bei minkštakailėm avytėm; lediniais aukštikalnių ežerais bei stačiomis debesis vaikančiomis keteromis, mažais akmeniniais kaimeliais pabirusiais po šlaitus bei slėnius su savo ištvermingais gyventojais, jų istorijomis bei legendomis, bei, savaime suprantama, gardžiais kvapais,kūliais virstančiais iš tradicinių virtuvių- viskas svarbu, neatskiriama.
Kalnuose besigananti karvytė
Bet kol kas apie kalnų grandinę - sutampančią ir natūraliai tampančią siena tarp trijų vienodai žavingų valstybių: Ispanijos, Prancūzijos  ir Andoros; Pirėnų pusiasalį negailestingai atskiriantį nuo žemyninės Europos dalies. Bet čia ir klausimas: ar tikrai atskiria? O gal vis tik jungia. Daug kam pasirodysiantis neesminiu... Tik ne man. Visad atrodė, kad jei išskiria ir atskiria, tai liūdna.

 O, pasirodo, tikrai: vis tik jungia! Ištiesia savo galingas akmenines rankas ir sukabina abi, prieš daugiau kaip 100 milijonų metų skyrium viena nuo kitos plaukiojusias Europinę ir Iberinę plokštes.  

Iberinės plokštės judėjimas ir Pirėnų suformavimas
Bet nuo pradžių (daugmaž): ten, kur dabar dunkso Pirėnai, anot geologų, prieš daugybę milijonų metų stūksojo Himalajams prilygstanti kalnų grandinė, tačiau veikiamas erozijos kalnynas po truputį ėmęs dilti, kol virto lyguma, o Iberinė plokštė atitrūkti nuo Europinės, o trūkio vietoje formuotis jūra (procesas prasidėjęs maždaug prieš 250milijonų metų); tuo tarpu abidvi plokštės ėmė tolti kaskart vis labiau viena nuo kitos, ir tarp jų atsivėrusi jūra vis platėti ir gilėti. Kol pagaliau prieš 115 milijonų metų Iberinė  plokštė persigalvojo pasiilgusi namų ir ėmė po mažutėle judėti rytų kryptimi, kai maždaug prieš 80 mlj.m. link šiaurės pasislinkusi Afrikinė plokštė pagaliau įrėžė Iberinę plokštę į Europinę, iškeldama jūros dugne nusistovėjusių nuosėdų sluoksnius taip suformuodama Pirėnų kalnų grandinę. 

Suakmenėjęs paplūdimys
Keista įsivaizduoti, jog dabar dangų raižančios uolos kažkada buvusios jūros dugno dalimi. 
Jūrinio krokodilo, rasto Pirėnuose, žandikaulio liekanos

Dar keisčiau, kai tose pačiose viršūnėse mokslininkai eina ieškoti  jūros  gyvių fosilijių ar aptinka suakmenėjusį  „paplūdimį“ -bangų nugludintą uolėtą paviršių, teikiantį informacijos apie tuo metu vyravusių srovių pobūdį bei kryptį. O jei apie keistumus, tai įdomu paminėti, kad būtent viršūnėse yra susitelkusios seniausių laikų nuosėdos, nors, atrodytų,turėtų būti atvirkščiai.



Palieku Jus su trumpu (15min.) filmuku apie Pirėnų susiformavimą. Ispaniškai. Net jei nesuprantat verta užmesti akį ir pasigrožėti stulbinančiais Ordesos ir Monte Perdido Nacionalinio parko vaizdais! 





(jei nekrauna, žiūrėti čia.)



Komentarai

Populiarūs įrašai